Een middag als juf voor de klas

Leerlingen uit het voortgezet onderwijs die les geven op de basisschool. In Venray gebeurt het. Lieke van Haperen is één van de 38 leerlingen van het Raayland College die onlangs een geschiedenisles heeft verzorgd. Zij gaf les aan leerlingen van groep 4 op basisschool de Lier in Merselo.

Lieke van Haperen zit in de 5e klas van de havo. Na haar eindexamen later dit jaar wil ze starten op de PABO, de opleiding tot leraar in het basisonderwijs. Het was voor haar dan logisch dat ze koos voor de keuzemodule “een les verzorgen op de basisschool”. Lieke (17): “Op het Raayland College mogen we een aantal uren naar keuze invullen. Een van de modules was om een les geschiedenis te verzorgen op de basisschool. Hiervoor kregen we les in de omgang met leerlingen en hebben we een geschiedenisles voorbereid. Ook moesten we contact opnemen met de basisschool om te regelen dat we de les ook konden geven.

Ik heb voor deze module gekozen, omdat ik het als kans zie om te zien hoe lesgeven in het basisonderwijs mij bevalt. Als onderwerp heb ik gekozen voor Anne Frank. Deze les heb ik gegeven aan groep 4. De scholieren hadden nog nooit van Anne Frank gehoord, maar waren erg nieuwsgierig wie ze was. Ik vond het les geven in het begin erg spannend, maar op het einde vond ik het wel leuk om te doen. Ook omdat de kinderen erg enthousiast waren!”

Tim Broeren, docent geschiedenis, begeleidde de leerlingen die deze keuzemodule volgden. Hij geeft aan dat deze module niet zomaar aangeboden wordt. Enerzijds is het natuurlijk ideaal voor leerlingen als snuffelstage voor het lesgeven met het oog op hun vervolgopleiding. Anderzijds, en dat is misschien nog wel belangrijker, is het “iemand iets kunnen uitleggen” de hoogste vorm van leren. En dat is hier met succes gedaan!