Ziekenhuisbedden in de klas

Zieke mensen uit bed halen of verzorgen in bed. Dat kun je alleen leren in de praktijk. Op het Raayland College zijn ze dan ook erg blij met de vier bedden en nachtkastjes die beschikbaar gesteld zijn door VieCuri Medisch Centrum.

Toen begin dit jaar bekend werd dat VieCuri in Venlo 425 bedden zou vervangen en de oude bedden beschikbaar stelde voor het goede doel, aarzelde Will Janssen geen moment. Als teamleider van de Technische Dienst VieCuri Venray én vader van een dochter op het Raayland College, nam hij contact op met de afdeling Zorg & Welzijn van het Raayland om na te vragen of dit voor de school interessant was. Bij Zorg & Welzijn werd al jaren gebruik gemaakt van oude ziekenhuisbedden, maar deze waren behoorlijk verouderd. Er werd dan ook maar al te graag gebruik gemaakt van dit aanbod.


In februari werden de bedden afgeleverd op het Raayland College. Amber van Heeswijk, dochter van Will Janssen en leerling uit de 4e klas van vmbo-kader, heeft al mogen oefenen met de nieuwe bedden. Of ze dit in de toekomst vaker zal doen? “Waarschijnlijk niet. Ik ga volgend jaar vmbo-t doen en wil misschien studeren voor voedingsassistente” antwoordt ze. “Maar”, vult ze aan, “het is wel een hele verbetering in vergelijking met de oude bedden”.

Bijna 80 leerlingen van Zorg & Welzijn uit leerjaar 3 en 4 zullen deze bedden gebruiken in de les. Zij leren onder andere om mensen in bed te leggen en uit bed te halen, van bed naar de stoel te begeleiden en het opmaken van de bedden. Niet alleen het Raayland College ontving bedden, ook op het Dendron College in Horst zijn vier bedden in gebruik genomen bij Zorg & Welzijn.