De cognitief sterke leerling
Het Raayland College streeft ernaar dat al haar leerlingen steeds het beste uit zichzelf halen. Daarom willen we leerlingen die bovengemiddeld getalenteerd zijn uitdagen. Dat doen we met het plusprogramma.
Pre-Raayland VWO+ project
Ieder jaar krijgen de basisscholen in de regio een uitnodiging om cognitief sterke leerlingen uit groep 7 en 8 deel te laten nemen aan ons Pre-Raayland VWO+ project. Doel is om deze leerlingen een indruk te geven van het plusprogramma op het Raayland College. Dit voorschoolse programma start begin in januari, duurt 6 weken en wordt afgesloten met een presentatie aan de (groot) ouders. Lees hier meer.
Het plusprogramma in klas 1 t/m 3
In onze plus-brugklas komen maximaal 30 leerlingen. Doorslaggevend voor de keuze voor de plusklas is het advies van de basisschool.
In deze plusklas komen de leerlingen met gelijkgestemden bij elkaar. De ervaring leert dat de leerlingen elkaar stimuleren tot het behalen van goede cijfers. Vanwege de speciale projecten waaraan deze leerlingen deelnemen, is er minder tijd voor het reguliere programma. Deze leerlingen gaan dus sneller door de normale stof. Ook kunnen docenten verbreding/verdieping in hun vak aanbieden. De plusprojecten vinden twee lesuren per week plaats en zijn per periode gekoppeld aan een vak.
Ook bieden wij in de eerste klas aan de leerlingen testen aan van het Centrum van Begaafdheidonderzoek (CBO). Dit blijkt een prima instrument om te onderzoeken wat leerlingen in zich hebben, maar ook wat hen ervan weerhoudt om dit te bereiken, met name op sociaal-emotioneel vlak. Het is niet alleen goed te gebruiken om zogenaamde verbreders te screenen, maar ook om leerlingen al vanaf de start een betere begeleiding te kunnen geven. In klas 2 komt het project ‘drama’ aan bod en een project dat de leerlingen zelf mogen bedenken. Voor dit laatste project worden leerlingen gestimuleerd om ook buiten de school activiteiten te ontplooien. In klas 3 krijgen de leerlingen een project en vakken die voor de leerlingen nieuw zijn. Dit kan per jaar verschillen. Ook staat in klas 3 een reis naar Londen op het programma.
Wij bieden tevens cognitief sterke leerlingen een verbredersprogramma aan. Deze leerlingen van verschillende leerjaren werken hierbij tegelijkertijd gedurende een aantal weken aan een gezamenlijk gekozen project.
Vanwege de huidige coronamaatregelen zal het verbredersprogramma in schooljaar 2020/2021 helaas niet door gaan. Het is in deze situatie namelijk niet verstandig dat heterogene groepen uit verschillende leerjaren in één ruimte aan het werk zijn. We hopen volgend jaar het programma wel weer te kunnen uitvoeren.
Na klas 3 stopt deze vorm van het plusprogramma en worden leerlingen in de bovenbouw verspreid over clusters afhankelijk van het gekozen profiel. In de bovenbouw is het programma voor cognitief sterke leerlingen meer individueel van aard.
Leerlingen kunnen ook kiezen uit de verschillende verdiepingsmodules binnen het maatwerkprogramma.
Het programma vanaf klas 4
Passend onderwijs is er ook voor de leerlingen uit de bovenbouw die in een vak, in een groep van vakken of over de volle vakkenbreedte excellent presteren. Maatwerk biedt deze leerlingen de kans om hun talenten tot bloei te laten komen door binnen en buiten de school te werken aan verbreding, verdieping en versnelling.
In de bovenbouw verandert het aanbod van maatwerk ten opzichte van de onderbouw. Deze verandering wordt ingegeven door verschillende overwegingen:
- Leerlingen van de bovenbouw hebben een profiel en vakken gekozen in overeenstemming met hun belangstelling en hun aanleg.
- Leerlingen zitten niet meer steeds in dezelfde groep.
- Leerlingen zijn zelfstandiger.
Getalenteerde en gemotiveerde bovenbouwleerlingen kunnen op verschillende manieren hun studie zelf mede vormgeven:
- Leerlingen kunnen extra vakken volgen en daar ook examen in doen.
- Een vwo-leerling die voor een vak 8.0 of meer als periodecijfer heeft, kan de vrijheid krijgen om de lessen in dat vak naar eigen inzicht wel of niet te volgen.
- Een havo-leerling kan één of meer vakken volgen op vwo-niveau en daar ook examen in doen op vwo-niveau.
- Leerlingen die (near) native speaker zijn in Engels, Frans of Duits kunnen vervroegd examen doen in de betreffende taal.
- Leerlingen die hun kennis van en vaardigheid in Frans, Duits of Engels willen verbreden en verdiepen, kunnen deelnemen aan de voorbereiding op het examen DELF Frans, Goethe Duits of Cambridge Engels.
- Leerlingen kunnen deelnemen aan de Olympiades die georganiseerd worden voor de vakken wiskunde, natuurkunde, scheikunde, biologie, sterrenkunde en informatica.
- Leerlingen kunnen meedoen aan de debatclub.
- Leerlingen kunnen zich voorbereiden op het examen Elementair boekhouden.
- Leerlingen kunnen buiten de school (eventueel via internet) deelnemen aan talentenprogramma’s van universiteiten: een masterclass of Pre-University College of ze kunnen deelnemen aan het reguliere eerstejaarsprogramma van een universitaire studie. Deelname aan deze programma’s is gratis, afgezien van eventuele reiskosten en de aanschaf van studiemateriaal.
Selectie voor deelname aan maatwerk gebeurt door docenten en teamleiders. Leerlingen en/of hun ouders kunnen hun belangstelling echter ook uit eigen beweging kenbaar maken bij de mentor.
Het verbredersprogramma
Naast de hierboven vermelde mogelijkheden, kan een aantal cognitief sterke leerlingen van klas 1 t/m 6 deelnemen aan het verbredersprogramma. Zo’n 30 -35 leerlingen die hoog scoren bij de CBO-testen of aangewezen zijn door mentoren kunnen gedurende een aantal weken werken aan een zelf te kiezen onderwerp. Denken en doen gaan hierbij hand in hand. Na het maken van een plan van aanpak mogen leerlingen zelf een onderzoek uitvoeren of een ontwerp maken. Het unieke is dat leerlingen uit verschillende leerjaren met elkaar kunnen samenwerken. Om hieraan deel te nemen worden leerlingen om de week twee lesuren uitgeroosterd. Daarnaast ontvangen ze een zogenaamde snipperkaart om eventueel andere lessen na overleg met de vakdocent hieraan te besteden. In de begeleiding bij dit onderdeel proberen we meer te weten te komen over deze leerlingen om deze kennis vervolgens te delen met teams en vakdocenten.
Tenslotte willen wij benadrukken dat alle redelijke wensen van een getalenteerde leerling die zich verder wil ontwikkelen in welwillende overweging zal worden genomen, ook wanneer het om talenten gaat die niet met de school te maken hebben.