VWO en VWO+
Hou jij van uitdaging? Ben je van nature leergierig en gaat leren je makkelijk af? Dan is vwo echt iets voor jou!
Het vwo (voorbereidend wetenschappelijk onderwijs) is een zesjarige opleiding, die je voorbereidt op een universitaire studie. In en buiten de les verdiep je je samen met je docent in de onderwerpen die bij een vak horen. De ene keer gebeurt dat alleen theoretisch, de andere keer juist praktisch.
Heb je van de basisschool een vwo+-advies gekregen? Dan kun je ook kiezen om mee te doen met het vwo+-programma. Je krijgt extra uitdaging, niet alleen bij de lessen, maar ook tijdens de project-uren die er speciaal voor jou zijn. Deze project-uren zorgen niet alleen voor extra verbreding en verdieping, maar je ontwikkelt hier ook vaardigheden als samenwerken en onderzoeken. Wil je weten of vwo+ wat voor jou is? Doe dan mee met ons Pre-Raayland VWO+ project!
Pre-Raayland VWO+
Ieder jaar krijgen de basisscholen in de regio een uitnodiging om cognitief sterke leerlingen uit groep 7 en 8 deel te laten nemen aan ons Pre-Raayland VWO+ project. Het doel hiervan is om deze leerlingen een indruk te geven van het plusprogramma op het Raayland College. Dit voorschoolse programma start halverwege het schooljaar, duurt 6 weken en wordt afgesloten met een presentatie aan de (groot)ouders. Lees hier meer…
De brugklas VWO/VWO+
De leerlingen in brugklas vwo/vwo+ krijgen alle vakken die de andere brugklassen ook krijgen. Ze worden in hun lessen echter meer uitgedaagd dan de havo/vwo brugklassen doordat er wordt ingezet op verrijking en verdieping in de les. Het tempo ligt hoger en voor enkele vakken is een lesuur minder ingeroosterd. Deze lesuren gebruiken we voor extra begeleiding en verdieping.
Zo maken de leerlingen in deze klas bijvoorbeeld kennis met de klassieke talen zodat ze in de tweede klas de keuze voor gymnasium kunnen maken.
Gymnasium
Kies je voor het gymnasium, dan kies je voor de klassieke talen, Latijn en Grieks. Je leert bij deze vakken alles over de taal en de cultuur van de Romeinen en de Grieken. Hierdoor ontwikkel je als gymnasiast een brede kijk op de wereld en haar geschiedenis. Door het vertalen van Latijnse en Griekse teksten leer je niet alleen veel over hoe taal in elkaar zit, maar word je ook getraind om logisch te redeneren en te formuleren. En die vaardigheden komen bij vakken als wiskunde en natuurkunde ook zeker van pas!
CBO
In de eerste klas bieden we de leerlingen een test aan van het Centrum van Begaafdheidonderzoek (CBO). Dit blijkt een prima instrument om te onderzoeken wat leerlingen in hun mars hebben, maar ook wat hen ervan weerhoudt om dit te bereiken, met name op sociaal-emotioneel vlak. Het is niet alleen goed te gebruiken om zogenaamde verbreders te screenen, maar ook om leerlingen al vanaf het eerste schooljaar een betere begeleiding te kunnen geven.
Uitdaging in de bovenbouw
Passend onderwijs is er ook voor de leerlingen uit de bovenbouw die in een vak, in een groep van vakken of over de volle vakkenbreedte excellent presteren. Maatwerk biedt deze leerlingen de kans om hun talenten tot bloei te laten komen door binnen en buiten de school te werken aan verbreding, verdieping en versnelling.
Getalenteerde en gemotiveerde bovenbouwleerlingen kunnen op verschillende manieren hun studie zelf mede vormgeven:
- Extra vakken volgen en daar ook examen in doen.
- Eén of meer vakken volgen op een hoger niveau en daar ook examen in doen.
- Vervroegd examen doen in een vak.
- Deelname aan DELF Frans, Goethe Duits en/of Cambridge Engels.
- Deelname aan Olympiades die georganiseerd worden voor de vakken wiskunde, natuurkunde, scheikunde, biologie, sterrenkunde en informatica.
- Meedoen aan de debatclub.
- Elementair boekhouden volgen.
- Deelnemen aan talentenprogramma’s van universiteiten: een masterclass of Pre-University College of ze kunnen deelnemen aan het reguliere eerstejaarsprogramma van een universitaire studie. Deelname aan deze programma’s is gratis, afgezien van eventuele reiskosten en de aanschaf van studiemateriaal.
Natuurlijk bieden wij als school ook de mogelijkheid om talenten die buiten school liggen te ontwikkelen. Wij kijken samen met jou en je ouders wat je nodig hebt om je schoolwerk en je talent zo optimaal mogelijk te combineren.
Het verbredersprogramma
Naast de hierboven vermelde mogelijkheden, kan een aantal cognitief sterke leerlingen van klas 1 t/m 6 deelnemen aan het verbredersprogramma. Zo’n 30 -35 leerlingen die hoog scoren bij de CBO-testen of die aangewezen zijn door hun mentoren kunnen gedurende een aantal weken werken aan een zelf te kiezen onderwerp. Denken en doen gaan hierbij hand in hand. Na het maken van een plan van aanpak mogen leerlingen zelf een onderzoek uitvoeren of een ontwerp maken. Het unieke van dit programma is dat leerlingen uit verschillende leerjaren met elkaar samenwerken.