Raayland College wil de school zijn van én voor Venray. Onze verbinding met de maatschappij is heel belangrijk. Iedere leerling volgt het vak Maatschappijleer, waar je kennismaakt met belangrijke onderwerpen in onze samenleving. Ook volg je een verplichte maatschappelijke stage, waar je zelf kennismaakt met die samenleving. Op het vmbo doe je deze stage in je derde leerjaar, op de havo en het vwo in je vierde leerjaar.
Tijdens je maatschappelijke stage doe je 30 uur vrijwilligerswerk bij een organisatie die jij kiest. Je organiseert een sportevenement, verzorgt een training, wandelt met ouderen of ondersteunt een andere non-profit organisatie. Deze dertig uur mag je in een zelfgekozen periode plannen. Geef je bijvoorbeeld training? Dan verdeel je die 30 uur over het hele jaar.
Wat levert een maatschappelijke stage op?
Omdat het gaat om een stage bij een vrijwilligersorganisatie, levert een maatschappelijke stage geen geld op. Maar wel veel voldoening! Jouw inzet wordt gewaardeerd en als je een leuke stage vindt, levert het je contacten op voor je netwerk en werkervaring voor je CV.
Hoe vind ik een leuke stage?
Kijk naar waar jouw talenten en interesses liggen. Vind je het leuk om met mensen in gesprek te zijn? Dan is een verzorgingstehuis misschien wel wat voor je. Ben je graag actief bezig? Dan kun je wellicht training geven op je sportclub. Er zijn tal van mogelijkheden. Als je een beetje creatief bent, komen er vast en zeker leuke en leerzame plekken bij je op.
Ook hebben wij een overzicht met stageplekken en groepsstages. Wil je een maatschappelijke stage doen bij een nieuwe stagebieder, dan meld je dit in het Open Leercentrum in gebouw A (OLCa). Wij nemen dan contact op met de stagebieder om te beoordelen of de stage voldoet aan onze criteria. We zijn benieuwd naar je plek! Maar houd er rekening mee dat school bepaalt of jouw stageplek geschikt is als maatschappelijke stage.
Stage lopen en dan?
Heb je een keuze gemaakt, ga dan met een formulier naar de stagebieder. Je vraagt of je stage mag lopen. Als de stagebieder akkoord is, vult hij het formulier in. Dit formulier lever je in bij de coördinator van de maatschappelijke stages (OLC-a). Je krijgt vervolgens een stagemap met daarin een stageovereenkomst, een urenregistratiekaart en een evaluatieformulier.
De stageovereenkomst moet getekend worden door de school, de stagebieder, de ouder(s) en jezelf. Deze handtekeningen moet je hebben voordat je aan de slag kunt. Op de urenregistratiekaart vermeld je wat je hebt gedaan, wanneer en hoeveel uren je stage hebt gelopen. Nadat de stage klaar is, vul je het evaluatieformulier in. Tot slot lever je de stagemap weer in bij de coördinator van de maatschappelijke stages (OLC-a). Als je de stage met een voldoende hebt afgerond, ontvang je op het einde van het schooljaar een certificaat.
Contact
Heb je vragen over je maatschappelijke stage? De coördinator van de maatschappelijke stage is per e-mail bereikbaar.