Na de havo

"De wereld ligt aan je voeten!"

Wat nu?

Wat ga je doen met je profielkeuze en diploma? We helpen je graag kiezen door middel van loopbaanoriëntatie. 

Op de havo en het vwo ondersteunt onze decaan Sandra Gubbels mentoren die jou begeleiden bij je oriëntatie op je loopbaan en je studiekeuze. Heb je meer begeleiding nodig dan de mentoren kunnen bieden? Dan word je doorverwezen naar de decaan. Zij weet alles over profiel- en studiekeuzes.

De juiste keuze bestaat niet, het gaat om het maken van een overwogen keuze

‘Op de havo en het vwo ga je vanaf het derde leerjaar druk aan de slag met je profiel- en studiekeuze. Je krijgt bij ons heel veel kansen om te onderzoeken welke studie of welk beroep bij je past.  Mijn advies zou zijn om alle kansen die je krijgt met beide handen aan te grijpen. Zo kun je een overwogen keuze maken en daar gaat het uiteindelijk om. Daarnaast vinden we het belangrijk dat je hulp vraagt wanneer je die nodig hebt. Daar zijn we tenslotte voor!’

- Sandra Gubbels

De decaan voor vmbo en havo/vwo zitten samen in B.213. Loop gerust eens binnen, maak een praatje en snuffel in de vele folders. De decaan voor de havo en het vwo is aanwezig op maandag, dinsdag en donderdag.

Loopbaanori├źntatie

Profielkeuze

In het derde leerjaar van het havo en vwo maak je een profielkeuze. Hierbij werk je tijdens de coachlessen met de Profielkiezer van het Beroepskeuzedagboek. Gedurende het jaar organiseren wij allerlei activiteiten die passen in dit traject, zoals workshops, ouderavonden, adviesvergaderingen, en vakvoorlichtingen.

Studiekeuze 

In de bovenbouw van het havo en vwo werken we met de Studieloopbaanplanner van Beroepskeuzedagboek. Je bouwt dan een doorlopend portfolio op rondom LOB, met als doel een overwogen studiekeuze. Ook hier is de mentor weer je eerste aanspreekpunt en is de decaan er voor eventuele verdere begeleiding. Daarnaast bieden we je leuke en leerzame excursies en activiteiten. Denk aan een bezoek aan de Radboud Universiteit, avond De Toekomst Dichtbij (oud-leerlingen vertellen over hun studiekeuze), bezoeken van beroepsbeoefenaars, JetNet Careerday, een bezoek aan kazerne Vredepeel en nog veel meer. En daarnaast kun je, mits er geen schoolexamens zijn, vrij krijgen van school om een dagje mee te lopen bij een studie op het mbo, hogeschool of universiteit. Ervaringen opdoen is namelijk een belangrijk onderdeel voor je studiekeuze.

Loopbaanoriëntatie

Op het havo en vwo bieden we een LOB-methode aan, het ‘Beroepskeuzedagboek’. Deze methode ondersteunt je met heldere en actuele informatie bij het maken van je keuzes. Je ouders kunnen hier ook op inloggen. Zo blijven zij ook op de hoogte van alle mogelijkheden.

LOB in leerjaar 1 en 2

We starten al in leerjaar 1 met LOB. In de eerste twee jaren havo en vwo werk je in de Pionier van het Beroepskeuzedagboek. Dankzij dit digitale leermiddel ga je al nadenken over je talenten en interesses als voorbereiding op de profielkeuze in de derde klas. Deze opdrachten en reflectieverslagen maak je onder begeleiding van je coach tijdens de coachlessen.