Internationalisering en wereldburgerschap
Op het Raayland College willen wij leerlingen door middel van internationaliseringsactiviteiten verder laten kijken dan hun eigen omgeving om zo betere wereldburgers te worden. Een wereldburger is volgens ons iemand die kennis en respect heeft voor de verschillen tussen culturen en bevolkingsgroepen en die bekend is met de uitdagingen die de wereld ons biedt (duurzaamheid, klimaatvraagstuk, mensenrechten, kansengelijkheid).
We willen dat iedere leerling minimaal één keer per schooljaar deel kan nemen aan een internationaliseringsactiviteit om verder te leren kijken dan hun eigen grenzen en op zoek te gaan naar verbinding en niet alleen naar verschillen.
Internationaliseringsactiviteiten kunnen op school plaatsvinden binnen de vaklessen, als project of als fysieke uitwisseling met een school uit een ander land.
Het Raayland College is aangesloten bij het Global Citizen Netwerk van Nuffic en ondersteunt scholen bij het opleiden van leerlingen tot wereldburgers die goed zijn voorbereid op de internationale en interculturele maatschappij.
Projecten/activiteiten/uitwisselingen
Het aanbod aan projecten, activiteiten en uitwisselingen wisselt per schooljaar. Op dit moment werken we aan nieuwe opzet en leerlijn.
Huidige projecten & activiteiten:
- Globaland: alle brugklasleerlingen werken op een interactieve manier aan dit burgerschapsproject over de wereld en de maatschappij
- Erasmus+: een samenwerkingsproject tussen verschillende Europese scholen
- Uitwisseling met Mülheim in Duitsland
- Bezoek aan kerk/moskee in vmbo onderbouw
Activiteiten die we na de Covid-periode weer op hopen te pakken:
- uitwisselingen met Spanje
- nieuwe Erasmus+ projecten
Commissie internationalisering en wereldburgerschap
Met een groep enthousiaste collega’s blijven we werken aan het aanbod van activiteiten, projecten en uitwisselingen.
Vanuit elk team is er een ambassadeur wereldburgerschap en internationalisering.
Coördinator: Paul Cuppen