Bring Your Own Device

BYOD staat voor Bring Your Own Device. De leerlingen mogen dus hun eigen laptop mee naar school nemen. Ook kunnen leerlingen voor het onderwijs gebruik maken van de gedeelde computers en laptops op school.

Wanneer je een privé-apparaat mee naar school wilt nemen, doe dat dan altijd in overleg met je ouders, mentor en vakdocent.

Met je privé apparaten kun je gebruik maken van onze Internet & Wifi verbinding om toegang te krijgen tot Office 365, Somtoday, Itslearning en het digitale lesmateriaal.

Q&A BYOD

Vragen en antwoorden over BYOD.

BYOD staat voor Bring Your Own Device. De leerlingen mogen dus hun eigen laptop mee naar school nemen.

Bij BYOD bedoelen we met een device een laptop. Hieronder wordt toegelicht aan welke specificaties deze laptop moet voldoen.

ICT-vaardigheden en digitaal werken is in onze maatschappij niet meer weg te denken. Ook in het onderwijs van het Raayland College worden deze competenties van de leerlingen verwacht. Doordat wij de leerlingen hiermee vroeg laten kennismaken, zullen onze leerlingen straks in het vervolgonderwijs digitaal goed onderlegd zijn om daar succesvol in te kunnen stromen.

Het Raayland College blijft tijdens de lessen grotendeels gewoon boeken gebruiken en gebruikt de ICT-middelen als ondersteuning en niet in plaats van boeken. De combinatie van traditionele boeken en digitale lesstof noemen we blended learning.

Door de invoering van BYOD hebben de leerlingen altijd en overal de beschikking over (aanvullend) digitaal leermateriaal en kunnen zij allerlei bronnen op internet snel vinden. De lesstof wordt op deze wijze uitgebreid met visuele (animaties, filmclips) en auditieve onderdelen. Docenten kunnen leerlingen meer op maat bedienen. Niet iedereen hoeft alles tegelijk in hetzelfde tempo te doen. Deze extra mogelijkheden in combinatie met boeken zorgt voor veel variatie en dat vinden leerlingen en docenten prettig.

Een device kan aangeschaft worden bij een willekeurige elektronicazaak. Neem wel de minimale technische specificaties in acht.

Technische Specificaties

Niet alle devices kunnen worden gebruikt op onze school. Hieronder zijn de minimale technische specificaties te vinden waaraan de laptop moet voldoen.

Een besturingssysteem of operating system (OS) is het systeem die de laptop na het opstarten bestuurt. Bekende besturingssystemen zijn Windows (Microsoft), Linux, Android, Chrome OS (Google Chromebook), Mac OS (Apple Macbook) en iOS. In principe maakt het niet uit op welk besturingssysteem de laptop draait, de meeste leermiddelen staan in de cloud en zijn met een webbrowser te raadplegen.

Houdt er wel rekening mee dat de gedeelde computers en laptops op school op Microsoft Windows draaien, daarom sluit de kennis van docenten en de lesinhoud het beste aan op het Windows besturingssysteem. Omdat Office 365 ook van Microsoft is zien we dat de integratie tussen Office 365 en Windows beter is t.o.v. de overige besturingssystemen.

Om te kunnen garanderen dat ons netwerk stabiel blijft, is een wifi-kaart nodig die minimaal de 802.11n-standaard (Wifi 4) ondersteunt. De snellere standaarden 802.11ac (Wifi 5) en 802.11ax (Wifi 6) mogen natuurlijk ook. 

We verwachten we dat het device een accuduur heeft van ongeveer 8 uur. 

De schermgrootte is minimaal 9.7 inch (24.6 cm) en maximaal 14 inch (35.6 cm).

Een toetsenbord is nodig om goed te kunnen werken met het device.

De leerlingen moeten iedere dag hun apparaat meenemen naar school. Het is dus belangrijk dat het gewicht niet te hoog is. Veelal bepaalt de schermgrootte het gewicht van het apparaat. Hoe kleiner het schermformaat, hoe lichter het apparaat. 

Het is het verstandig dat er een hoes om het device gekocht wordt. Dit zal extra bescherming bieden tijdens het transport en in de lessen.

Software

In principe is het niet de bedoeling dat leerlingen software aanschaffen om daarmee aan de slag te gaan in de les.

Alle hulpmiddelen die ingezet worden met behulp van de laptop staan in de cloud. Dit houdt in dat ze benaderbaar zijn op ieder device dat verbonden is met het internet en dat beschikt over een browser.

Een webbrowser of (internet)browser is een programma om websites te bekijken. Bekende browsers zijn Edge (Microsoft), Chrome (Google), Firefox (Mozilla) en Safari (Apple). De websites die je voor school gebruikt werken het beste op Edge en Chrome omdat we hier zelf ook mee werken. Soms werkt een bepaalde website beter in een specifieke browser, dan wordt dit aangegeven door de docent.

Op school wordt veel gewerkt met het online Office 365. Office 365 voor onderwijs is een verzameling services waarmee je kunt samenwerken en je schoolopdrachten kunt delen. Het is gratis beschikbaar voor alle leerlingen van het Raayland College. Office 365 bestaat uit e-mail en agenda (Outlook), Office Online (Word, PowerPoint, Excel en OneNote) en onbeperkte opslag in OneDrive.

Lees meer op de pagina over Office 365.