Bring Your Own Device (BYOD)

Buiten Agora is het op het Raayland College niet verplicht om een eigen laptop mee naar school te nemen. Voor het raadplegen van het digitale lesmateriaal, het maken van huiswerk en het volgen van afstandsonderwijs is het aan te raden om thuis een laptop (of computer) tot je beschikking te hebben.

Binnen de openingstijden van de school kun je gebruik maken van de gedeelde computers in de OLC’s na het scannen van je Raayland-pas.

Wanneer je je eigen (privé) laptop mee naar school neemt noemen we dit Bring Your Own Device (BYOD). Doe dit altijd in overleg met je ouders, mentor en vakdocent.

Met je (privé) laptop kun je op school gebruik maken van onze Internet & Wifi verbinding om toegang te krijgen tot Microsoft 365, Somtoday, Itslearning en het digitale lesmateriaal van de verschillende vakken.

Tip:
Bekijk ook eens ons nieuwsartikel:
Laptop nodig? Kies voor gemak en zekerheid! (22 juni 2022)

Q&A BYOD

Vragen en antwoorden over BYOD.

BYOD staat voor Bring Your Own Device. De leerlingen mogen, in overleg, hun eigen laptop mee naar school nemen.

Bij BYOD bedoelen we met een device een laptop. Hieronder wordt toegelicht aan welke specificaties deze laptop moet voldoen.

ICT-vaardigheden en digitaal werken is in onze maatschappij niet meer weg te denken. Ook in het onderwijs van het Raayland College worden deze competenties van de leerlingen verwacht. Doordat wij de leerlingen hiermee vroeg laten kennismaken, zullen onze leerlingen straks in het vervolgonderwijs digitaal goed onderlegd zijn om daar succesvol in te kunnen stromen.

Het Raayland College blijft tijdens de lessen grotendeels gewoon boeken gebruiken en gebruikt de ICT-middelen als ondersteuning en niet in plaats van boeken. De combinatie van traditionele boeken en digitale lesstof noemen we blended learning.

Door de invoering van BYOD hebben de leerlingen altijd en overal de beschikking over (aanvullend) digitaal leermateriaal en kunnen zij allerlei bronnen op internet snel vinden. De lesstof wordt op deze wijze uitgebreid met visuele (animaties, filmclips) en auditieve onderdelen. Docenten kunnen leerlingen meer op maat bedienen. Niet iedereen hoeft alles tegelijk in hetzelfde tempo te doen. Deze extra mogelijkheden in combinatie met boeken zorgt voor veel variatie en dat vinden leerlingen en docenten prettig.

Het is niet mogelijk om laptops aan te schaffen bij het Raayland College. Wel zijn we een samenwerking aangegaan met The Rent Company. Zij bieden een Windows laptop of een Chromebook aan tegen huur of koop met daarbij het Easy4u zekerheidspakket voor service, garantie en diefstaldekking. Je kunt ervoor kiezen om via The Rent Company een device aan te schaffen. Hiervoor zijn twee verschillende webshops aangemaakt:

De laptop die je via The Rent Company besteld, wordt op school afgeleverd en ontvang je in de eerste schoolweek.

Aanschaf elders

Uiteraard kun je er ook voor kiezen om zelf ergens anders een laptop aan te schaffen of een laptop te gebruiken die je al thuis hebt. Hieronder kun je lezen aan welke specificaties de laptop dan moet voldoen.

Technische Specificaties

Niet alle devices kunnen worden gebruikt op onze school. Hieronder zijn de minimale technische specificaties te vinden waaraan de laptop moet voldoen.

Een besturingssysteem of operating system (OS) is het systeem die de laptop na het opstarten bestuurt. Bekende besturingssystemen zijn Windows (Microsoft), Linux, Android, Chrome OS (Google Chromebook), Mac OS (Apple Macbook) en iOS. In principe maakt het niet uit op welk besturingssysteem de laptop draait, de meeste leermiddelen staan in de cloud en zijn met een webbrowser te raadplegen.

Houdt er wel rekening mee dat de gedeelde computers en laptops op school op Microsoft Windows draaien, daarom sluit de kennis van docenten en de lesinhoud het beste aan op het Windows besturingssysteem. Omdat Microsoft 365 ook van Microsoft is zien we dat de integratie tussen Microsoft 365 en Windows beter is t.o.v. de overige besturingssystemen.

Alle laptops in de webshop van The Rent Company voldoen aan deze specificaties. 

Om te kunnen garanderen dat ons netwerk stabiel blijft, is een wifi-kaart nodig die minimaal de 802.11n-standaard (Wifi 4) ondersteunt. De snellere standaarden 802.11ac (Wifi 5) en 802.11ax (Wifi 6) mogen natuurlijk ook. 

Alle laptops in de webshop van The Rent Company voldoen aan deze specificaties. 

We verwachten we dat het device een accuduur heeft van ongeveer 8 uur. 

Alle laptops in de webshop van The Rent Company voldoen aan deze specificaties. 

De schermgrootte is minimaal 9.7 inch (24.6 cm) en maximaal 14 inch (35.6 cm).

Alle laptops in de webshop van The Rent Company voldoen aan deze specificaties. 

Een toetsenbord is nodig om goed te kunnen werken met het device.

Een beeldscherm met touch maakt een muis niet noodzakelijk.

Alle laptops in de webshop van The Rent Company hebben een toetsenbord en een touchscreen.

Zorg dat je laptop beschikt over minimaal deze specificaties:

  • 4 gigabyte werkgeheugen
  • 128 gigabyte opslagruimte op een Windows laptop
    of
  • 32 gigabyte opslagruimte op een Chromebook

Alle laptops in de webshop van The Rent Company voldoen aan deze specificaties. 

Voor afstandsonderwijs en contact met docenten zijn een microfoon en camera nodig.

Alle laptops in de webshop van The Rent Company voldoen aan deze specificaties. 

Het is belangrijk dat het gewicht niet te hoog is. Veelal bepaalt de schermgrootte het gewicht van het apparaat. Hoe kleiner het schermformaat, hoe lichter het apparaat. 

Alle laptops in de webshop van The Rent Company voldoen aan deze specificaties. 

Het is het verstandig dat er een hoes om het device gekocht wordt. Dit zal extra bescherming bieden tijdens het transport en in de lessen.

Alle laptops in de webshop van The Rent Company zijn voorzien van een beschermhoes.

Software

In principe is het niet de bedoeling dat leerlingen software aanschaffen om daarmee aan de slag te gaan in de les.

Alle hulpmiddelen die ingezet worden met behulp van de laptop staan in de cloud. Dit houdt in dat ze benaderbaar zijn op ieder device dat verbonden is met het internet en dat beschikt over een browser.

Een webbrowser of (internet)browser is een programma om websites te bekijken. Bekende browsers zijn Edge (Microsoft), Chrome (Google), Firefox (Mozilla) en Safari (Apple). De websites die je voor school gebruikt werken het beste op Edge en Chrome omdat we hier zelf ook mee werken. Soms werkt een bepaalde website beter in een specifieke browser, dan wordt dit aangegeven door de docent.

Op school wordt veel gewerkt met het online Microsoft 365. Microsoft 365 voor onderwijs is een verzameling diensten waarmee je kunt samenwerken en je schoolopdrachten kunt delen.

Microsoft 365 is gratis beschikbaar voor alle leerlingen van het Raayland College. Microsoft 365 bestaat o.a. uit:

  • Teams voor videobellen, chat en online lessen
  • Outlook voor e-mail en agenda
  • Office Online (Word, PowerPoint, Excel en OneNote)
  • OneDrive voor onbeperkte veilige cloud opslag

Lees meer op de pagina over Microsoft 365.