Inspraak: de dialoog centraal
Wij vinden de betrokkenheid van ouders en leerlingen erg belangrijk. Overleg met, en inspraak door, ouders en leerlingen is geregeld via de medezeggenschapsraad (MR), de ouderraad en de leerlingenraad. Daarnaast stellen we de dialoog centraal met leerlingen, ouders en docenten.
Vanuit onze visie op onderwijs geven we samen met ouders en leerlingen vorm en inhoud aan onderwijs op maat. Daarmee bedoelen we: onderwijs zoveel mogelijk afstemmen op de individuele behoefte van leerlingen. Maatwerk realiseer je in dialoog met de leerling en ouders. En in dialoog van docenten met elkaar. Onze organisatie stelt daarom mensen in staat dat gesprek te voeren.
Het gesprek met de vakdocent
Maatwerk is weten wat de (ontwikkeling van de) leerling vraagt. Maatwerk in de les bestaat uit de mogelijkheid van de docent om te differentiëren in stijl, tempo en niveau.Het gesprek over wat er nodig is en wat er past bij de ontwikkeling van de leerling in het kader van het vak vindt plaats tussen de leerling en zijn docent.
Het gesprek met de mentor
Maatwerk is het blijvend begeleiden van leerlingen bij het bepalen van hun keuze en vraag en het realiseren van een goede afstemming van het aanbod op de vraag. Met de mentor bespreekt de leerling zijn ontwikkeling in bredere zin. Maatwerk bestaat uit de mogelijkheid te kiezen voor versnelling,verdieping, verbreding of versterking. Een deel van het aanbod bestaat uit lessen in de vrije ruimte. Bij het gesprek kan de mentor ook anderen betrekken zoals vakdocenten, RT-docent, ondersteuningscoördinator, andere experts, teamleider en ouders. Dat gebeurt ad hoc en op maat.
Het gesprek van mentoren met elkaar
Maatwerk is het herschikken en vernieuwen van het aanbod tot een meer geïndividualiseerd aanbod. De mentoren van een bepaalde groep leerlingen weten op basis van de gesprekken wat er aan herschikking en vernieuwing van het onderwijs nodig is om de doelen te realiseren. Onder leiding van de teamleider worden door mentoren hierover gesprekken gevoerd, besluiten genomen en verbeteringen en vernieuwingen gerealiseerd. Ouders en leerlingen worden bij de planvorming betrokken.
Het gesprek van de vakdocenten met elkaar
Herschikking en vernieuwing van het onderwijs heeft consequenties voor de inrichting van lessen van de vakdocenten. In vakgroep en/of sectieverband werken de vakdocenten samen aan de uitvoering en vernieuwing van het onderwijsaanbod per vak(groep). De leerlijnen binnen de afdelingen zijn leidend bij de indeling van de vaksecties.
Het gesprek van de teams met de leerlingen en ouders
Minimaal één keer per jaar spreken de docenten uit de onderwijsteams met hun leerlingen als groep over hun ervaringen met het huidige aanbod van de school en over ideeën voor de toekomst. Eveneens minimaal één keer per jaar spreken de docenten uit de onderwijsteams met de ouders van hun leerlingen als groep over hun ervaringen met het huidige aanbod van de school en over ideeën voor de toekomst. Dit gebeurt tijdens de zogenoemde thema-avonden met een vast panel van ouders of per thema een andere groep.
Het gesprek van de teamleiders met elkaar
Onder leiding van de directeur van de betreffende sector vindt afstemming plaats over de uitvoering, de verbeteringen en vernieuwingen van het onderwijsaanbod. Ook vindt afstemming plaats over koers, speerpunten en jaarplan van aanpak op team-, sector- en locatieniveau.
Het gesprek met de maatschappelijke omgeving
In het overleg met andere scholen en opleidingen, gemeenten, bedrijven en instellingen leren we van elkaar. Het levert ons input op over maatschappelijke ontwikkelingen en behoeften en het ondersteunt eveneens ons streven zoveel mogelijk individueel maatwerk te leveren.