Mentor
Voor de individuele ontwikkeling van de leerling vormt de mentor de spil in de organisatie van onze school. Hij onderhoudt hierover het contact met de leerlingen en ouders. De wijze waarop dit gebeurt is maatwerk. Daarom heeft elke mentor slechts zo’n 15 leerlingen onder zijn hoede.
Uiteraard staat de mentor er niet alleen voor in de begeleiding van leerlingen. Rondom leerlingen zijn teams van vakdocenten geformeerd. Zij zijn samen verantwoordelijk voor de organisatie en het welbevinden van de leerlingen uit de hen toevertrouwde groep. Kleinschaligheid en intensiteit van de begeleiding zijn kenmerken van deze vorm van begeleiding, die zowel cognitief, sociaal-emotioneel als op het maken van een verantwoorde studiekeuze gericht is.
Daarnaast heeft een mentor de volgende instrumenten tot zijn beschikking: startgesprek, individueel communicatieplan, het leerlingportfolio, de mentorles en Somtoday.
Startgesprek
In de eerste maand van elk nieuwe schooljaar heeft de mentor een startgesprek met elke leerling en zijn/haar ouders. Tijdens dit gesprek wordt de basis gelegd voor een goede samenwerking en communicatie gedurende het schooljaar. Iedere mentor is vrij om een eigen invulling aan het gesprek te geven. Wel moeten tijdens het gesprek drie onderwerpen aan bod komen: wie ben jij (leerling, ouders, mentor), wat zijn wederzijdse verwachtingen en hoe en wanneer onderhouden we de rest van het schooljaar contact?
Tijdens het startgesprek wordt ook de persoonlijke situatie van de leerling besproken, zodat de mentor zich een goed beeld kan vormen van het leven van de leerling binnen en buiten de school.
Individueel communicatieplan
Na elk startgesprek legt de mentor alle informatie en afspraken vast in een individueel communicatieplan. Het is een soort logboek dat gedurende de hele schoolcarrière wordt bijgehouden en wordt opgeslagen in ons digitaal leerlingadministratiesysteem Somtoday. Zo kunnen ouders, leerlingen en vakdocenten het altijd inzien. In het communicatieplan staat per schooljaar ook aangegeven hoe en wanneer er met de ouders en leerlingen wordt gecommuniceerd. Hierover maakt u samen met de mentor afspraken. Ook wordt alle belangrijke informatie bijgehouden, bijvoorbeeld als er acties worden ingezet om cijfers of gedrag te verbeteren of als een leerling een andere vorm van ondersteuning of uitdaging nodig heeft.