Remedial Teaching
In de Remedial Teaching (RT) lessen bieden we leerlingen de mogelijkheid om extra ondersteuning en begeleiding te krijgen in kleine groepen. Deze RT-lessen worden verzorgd door een groep, voornamelijk gespecialiseerde, RT-docenten.
Voor aanvang van het eerste leerjaar worden aan de hand van de leerlingengegevens uit de onderwijskundige rapporten van de basisscholen de leerlingen geselecteerd, die hiervoor in aanmerking komen. De criteria die hiervoor gelden zijn:
- Een dyslexieverklaring
- Een dyscalculieverklaring
- Een reken-/lees-/taalachterstand
Deze leerlingen worden dan bij aanvang van het schooljaar ingeroosterd.
In de eerste klas starten we met het Cito Leerling Volg Systeem V.O. Dit houdt in dat alle eerstejaars leerlingen worden getest. Met behulp van deze gegevens, en het dictee uit het landelijke dyslexieprotocol en de rapportvergaderingen, wordt bekeken of een leerling in aanmerking komt voor een volgende periode RT. De extra ondersteuning in de RT-lessen wordt gegeven in de vakken: Nederlands, wiskunde en Moderne Vreemde Talen.
Auticoach
In de afgelopen schooljaren is er zowel landelijk als op het Raayland College een toename van het aantal leerlingen met een stoornis in het Autistische Spectrum (ASS). Denk hierbij aan leerlingen met het syndroom van Asperger en PDD-NOS. De leerlingen die daarvoor extra ondersteuning krijgen uit de leerlinggebonden financiering krijgen die ondersteuning van een auticoach. Deze auticoach biedt de mentor, de leerling, de ouders en de vakdocenten ondersteuning als expert op het gebied van de specifieke problematiek van de leerling.
Dyslexie en Dyscalculie
Het Raayland College heeft alle extra begeleiding – op het gebied van taal en rekenen – aan leerlingen gebundeld onder de noemer RT (Remedial Teaching). Dit betekent dat we een centraal loket hebben waar onze leerlingen, leerkrachten en ouders terecht kunnen. Een onderdeel daarvan is de begeleiding van leerlingen met dyslexie en/of dyscalculie.
Wat verstaan we onder dyslexie?
Dyslexie is een stoornis, die gekenmerkt wordt door een hardnekkig probleem met het aanleren van accuraat en/of vlot toepassen van het lezen en/of spellen op woordniveau.
Wat verstaan we onder dyscalculie?
Er is sprake van dyscalculie indien er sprake is van een structurele achterstand in rekenen in vergelijking met leeftijdsgenoten en indien blijvende en opvallende moeilijkheden met rekenvaardigheden en wiskunde zich voordoen.
Oudercontacten
De ouders van de leerling die voor RT in aanmerking komt, ontvangen direct na aanvang van het schooljaar bericht. Daarnaast hebben we contact met ouders als hun kind getest moet worden of na het ontvangen van de dyslexieverklaring. Uiteraard kunnen ouders altijd contact opnemen met school door o.a. te mailen of een afspraak te maken tijdens de ouderavond.
Begeleiding
Als een leerling beschikt over een dyslexie -en/of dyscalculieverklaring wordt met de handelingsadviezen uit deze verklaring een dyslexiepas gemaakt. Hierop staan de persoonlijke gegevens van de leerling en zijn rechten en plichten opgenomen met betrekking tot de begeleiding. De dyslexiepas wordt verstrekt voor de hele schoolloopbaan. In samenspraak kunnen de faciliteiten op de pas door de RT coördinator gewijzigd worden.
De leerling wordt maximaal 1 jaar begeleid door een dyslexiecoach. De begeleiding in dat jaar geeft voldoende houvast om zelfstandig via de juiste studietechnieken verder te kunnen (kernwoorden daarbij zijn: ‘structuur aanbieden’ en ‘automatiseren’). Deze RT-lessen worden onder schooltijd gegeven. Na het eerste jaar kan de leerling op eigen initiatief een afspraak maken met de RT-coach. Indien blijkt dat een leerling na dat eerste jaar nog specifieke problemen heeft, kan hij/zij ingedeeld worden voor de extra RT-lessen buiten schooltijd.