Na het vmbo

"De wereld ligt aan je voeten!"

Wat nu?

Wat ga je doen met je diploma? We helpen je graag kiezen door middel van loopbaanoriëntatie. 

Onze mentoren begeleiden jou bij je oriëntatie op je loopbaan en je studiekeuze. Heb je meer begeleiding nodig dan de mentoren kunnen bieden? Dan word je doorverwezen naar onze vmbo-decaan Dagmar Matthijssen.  

In het tweede leerjaar kies je je beroepsgerichte profiel of vakkenpakket. Je kiest een richting die bij je past en waar je je goed bij voelt. Daarnaast kies je aan het einde van je opleiding op Raayland een mbo-opleiding of je stroomt door naar de havo. Deze keuzes maak je onder begeleiding van je mentor. De decaan weet alles over profiel- en studiekeuzes en kan jou extra ondersteunen als je dit nodig hebt.

De decaan voor vmbo en havo/vwo zitten samen in B.213. Loop gerust eens binnen, maak een praatje en snuffel eens in de vele folders van opleidingen. De decaan voor vmbo is op woensdag en donderdag aanwezig.

Loopbaanori├źntatie

De juiste keuze bestaat niet, het gaat om het maken van een overwogen keuze

"Op het vmbo gaan mentoren met jou aan de slag om je talenten en interesses te onderzoeken. Op het Raayland krijg je naast de LOB-lessen heel veel kansen om te onderzoeken welke studie of welk beroep bij je past. We organiseren een opleidingenmarkt, bezoeken mbo-opleidingen en werken samen met bedrijven en instellingen in de regio, zodat je buiten school ervaringen kunt opdoen die je helpen bij het maken van keuzes. Mijn advies zou zijn om alle kansen die je krijgt met beide handen aan te grijpen. Zo kun je een overwogen keuze maken en daar gaat het uiteindelijk om. Daarnaast vinden we het belangrijk dat je hulp vraagt wanneer je die nodig hebt. Daar zijn we tenslotte voor!"

- Dagmar Matthijssen

Naar het mbo

Met loopbaanoriëntatie helpen we je kijken naar je toekomst op het mbo. We ondersteunen je waar nodig bij het maken van een passende studiekeuze. Daarnaast adviseren we je om verschillende open dagen, studiebeurzen en events te bezoeken. Op kiesmbo.nl vind je alle informatie over het mbo en mbo-opleidingen.

Doorstromen naar de havo

Wil je liever doorstromen naar de havo en weten aan welke voorwaarden je moet voldoen? Kijk dan hier