De technologieroute

De technologieroute

De wereld om ons heen verandert in hoog tempo. Techniek speelt daarbij een belangrijke rol. Techniek gebruiken ze overal: in bedrijven, de recreatie, de gezondheidszorg, de logistiek en ga zo maar door.

De technologieroute is er voor leerlingen met advies mbo theoretisch of vmbo theoretisch/havo.

Als Raayland spelen we in op de behoeften van de arbeidsmarkt in onze regio. Nu en in de toekomst. Dit biedt kansen voor onze leerlingen. Samen met Gilde Opleidingen en het bedrijfsleven bieden we vanaf leerjaar 1 de technologieroute aan. Deze sluit aan bij jouw leefwereld. Je leert wat techniek en technologie is, leert je talenten ontdekken, je leert beroepsvaardigheden en krijgt zo een goede beroepshouding.

De voordelen van de technologieroute:

  • Door de samenwerking met het mbo is er een betere overgang tussen vmbo en mbo.
  • Je maakt gebruik van de kennis en faciliteiten van het vmbo, mbo én het bedrijfsleven.
  • Je aansluiting op de arbeidsmarkt na het mbo is beter, omdat we bedrijven betrekken bij ons onderwijs.
  • Je sluit je schoolloopbaan op het vmbo af met een vmbo-t diploma, inclusief beroepsgerichte leerweg (gl) en hebt je vier jaar breed georiënteerd op techniek en technologie. Dit diploma geeft je toegang tot een mbo-diploma niveau 4 (bol en bbl) of doorstroom richting havo leerjaar 4 (als je hebt voldaan aan de voorwaarden).

Wat kan ik

verwachten

Bij deze route benaderen we techniek vanuit jouw belevingswereld. Het gaat om ‘doen’, maar ook om ‘onderzoeken en ontwerpen’. Om robotica en domotica. De opleiding is zo ingericht dat als je na het vmbo toch liever een andere beroepsrichting kiest, je nog elke mbo-opleiding kunt volgen die past bij je niveau.

In vier jaar je diploma

1e jaar: je krijgt 10 uur per week thematisch onderwijs rondom techniek en technologie.

2e jaar: je doet projecten rondom onderzoeken en ontwerpen. Zo oriënteer je je ook op allerlei beroepen.

3e jaar: je start met de beroepsgerichte leerweg (gl) en oriënteert je met behulp van profielkeuzedelen op de sectoren PIE (produceren, installeren en energie) en BWI (bouwen, wonen en interieur). Ook doe je loopbaanactiviteiten, zoals een stage en bedrijfsbezoeken.

4e jaar: je sluit het beroepsgerichte deel (gl) van je keuze eind van dit schooljaar af en oriënteert je verder op je mogelijkheden op het mbo.