De technologieroute
Dagelijks zien wij dat de wereld om ons heen verandert. Techniek speelt daarbij een belangrijke rol. Overal wordt techniek toegepast. Niet alleen bij bedrijven, maar ook in de recreatie, de gezondheidszorg, logistiek enzovoort.
De technologieroute is er voor leerlingen met het volgende advies:
- vmbo kader/theoretisch
- vmbo theoretisch
- vmbo theoretisch/havo
Als school willen we inspelen op de behoeften van de arbeidsmarkt in onze regio. Nu en in de toekomst. Dit biedt kansen voor onze regio en daarmee ook voor onze leerlingen. Samen met Gilde Opleidingen en het bedrijfsleven bieden we daarom vanaf leerjaar 1 de technologieroute aan. Deze route sluit aan bij de leefwereld van jongeren. De leerlingen krijgen bovendien goed zicht op wat techniek en technologie is, leren hun talenten ontdekken, leren beroepsvaardigheden en krijgen zo een goede beroepshouding.
De voordelen van de technologieroute op een rijtje:
- Door de samenwerking met het mbo is er ook een betere overgang tussen het vmbo en mbo.
- Onze leerlingen maken gebruik van de kennis en faciliteiten van het vmbo, mbo en het bedrijfsleven.
- De aansluiting op de arbeidsmarkt na het mbo wordt beter, doordat bedrijven ook betrokken zijn bij het onderwijs.
- Onze leerlingen sluiten hun schoolloopbaan op het vmbo af met een vmbo-t diploma, inclusief beroepsgerichte leerweg (gl) en hebben zich gedurende vier jaar breed georiënteerd op techniek en technologie. Dit diploma geeft toegang tot een mbo diploma niveau 4 (bol en bbl), of doorstroom richting havo leerjaar 4 (mits voldaan aan de voorwaarden).
De technologieroute
Bij deze route benaderen we techniek vanuit de belevingswereld van de leerling. Bij de technologieroute liggen de accenten niet alleen op ‘doen’, maar ook op ‘onderzoeken en ontwerpen’. Hier komen onder andere robotica en domotica aan bod. Globaal ziet het programma er als volgt uit:
- 1e jaar: de leerling krijgt 10 uur per week thematisch onderwijs rondom de techniek en technologie.
- 2e jaar: de leerling gaat aan de slag met projecten waarbij de accenten op onderzoeken en ontwerpen liggen. Tevens oriënteren de leerlingen zich in leerjaar 2 door middel van deze projecten op de verschillende beroepen.
- 3e jaar: de leerling start met de beroepsgerichte leerweg (gl) en oriënteert zich met behulp van profiel-keuzedelen op de twee sectoren PIE (produceren, installeren en energie) en BWI (bouwen, wonen en interieur). Tevens zijn er diverse loopbaanactiviteiten in het programma opgenomen, zoals een stage en bedrijfsbezoeken.
- 4e jaar: de leerling sluit het beroepsgerichte deel (gl) van zijn/haar keuze op het einde van het schooljaar af en oriënteert zich verder op zijn/haar mogelijkheden op het mbo.
De opleiding is zo ingericht dat leerlingen, die na het vmbo toch liever een andere beroepsrichting kiezen met hun vmbo-diploma, in principe nog elke willekeurige mbo-opleiding kunnen volgen, passend bij hun niveau.