De vakmanschapsroute

De vakmanschapsroute

De wereld om ons heen verandert in hoog tempo. Techniek speelt daarbij een belangrijke rol. Techniek gebruiken ze overal: in bedrijven, de recreatie, de gezondheidszorg, de logistiek en ga zo maar door.

Als Raayland spelen we in op de behoeften van de arbeidsmarkt in onze regio. Nu en in de toekomst. Dit biedt kansen voor onze leerlingen. Bij ons op school bieden we vanaf leerjaar 1 de vakmanschapsroute aan. Deze sluit aan bij jouw leefwereld.
Je leert wat techniek is, leert je talenten ontdekken, je leert beroepsvaardigheden en krijgt zo een goede beroepshouding.

 

De vakmanschapsroute is er voor leerlingen met het volgende advies:

Vmbo-basis
Vmbo-basis/kader
Vmbo-kader
Vmbo-kader/theoretisch

De voordelen van de vakmanschapsroute:

  • De vmbo- en mbo-opleidingen zijn inhoudelijk beter op elkaar afgestemd, hierdoor is er ook een betere overgang tussen het vmbo en mbo.
  • Je maakt gebruik van de kennis en faciliteiten van het vmbo, mbo en het bedrijfsleven.
  • De aansluiting op de arbeidsmarkt na het mbo wordt beter, omdat wij bedrijven betrekken bij ons onderwijs.
  • De studieduur kan eventueel met een half tot één jaar worden verkort. Dit is onder andere afhankelijk van je studierichting op het mbo en je capaciteiten.

Wat kan ik

verwachten

Je start in leerjaar 1 enkele uren per week met thematisch onderwijs rondom techniek. We benaderen techniek vanuit jouw belevingswereld. Het is een ontdekkingstocht en het accent ligt op ‘doen’. Deze route sluit je af met een mbo-diploma niveau 2 en 3 (bol en bbl).

De opleiding is zo ingericht dat als je na het vmbo toch liever een andere beroepsrichting kiest, je nog elke mbo-opleiding kunt volgen die past bij je niveau.

In vier jaar je diploma

1e jaar: je krijgt enkele uren thematisch onderwijs rondom techniek.

2e jaar: via profielkeuzedelen oriënteer je je op de keuzedelen binnen het profiel techniek: PIE (produceren, installeren en energie) en BWI (bouwen, wonen en interieur).

3e jaar: je kiest voor PIE of BWI. Ook volg je stages en sluit je op het eind van het jaar het beroepsgerichte deel van je keuze af. 

4e jaar: op school volg je twee keuzedelen binnen de techniek en een VCA-veiligheidscursus, die je afsluit met een examen. Daarnaast volg je twee keuzedelen in het bedrijfsleven, waar je bijvoorbeeld een lasdiploma kunt behalen.